„Arta cămăşii cu altiţă” ar putea fi înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO. Cel puţin asta încearcă muzeele etnografice din Vrancea şi Republica Moldova. La Focşani are loc în aceste zile expoziţia „Zilele portului popular”, în cadrul căreia cele două muzee susţin un dosar comun de promovare a eleganţei tradiţionale.
Expozitia de la Focsani le ofera privitorilor un adevărat spectacol al elegantei traditionale. De ceva ani incoace, doamnele, fermecate de costumul popular au inceput chiar sa-si coasă singure cămăsile, asociindu-se in grupuri aflate sub un generic unic - „Sezatoarea”. Iniţiativa a stârnit mult interes. La vernisaj sunt prezente multe doamne din ţară si de peste Prut, mândre să poarte straiul strămosesc.
Sezatoarea din Galati a avut reprezentante de seamă la expozitia din Focsani.
Vrânceanca Tatiana, din Adjud, este o pasionata a cămăsii cu altiţă şi le croieşte singură.
La Focsani, de „Zilele Portului Popular”, a fost prezent si Petre Vicol directorul Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturală al Republicii Moldova, care pregateste, impreuna cu Muzeul Vrancei, dosarul comun „Arta cămăsii cu altiţă element de identitate culturală în România si Republica Moldova”, pentru înscrierea în patrimoniul UNESCO.
Incepind cu acest an, Muzeul Vrancei va incheia un parteneriat cu mai multe institutii culturale din Republica Moldova