La începutul pandemiei de coronavirus, în plină isterie cauzată de lipsa dispozitivelor medicale esenţiale, Guvernul s-a gândit să implice două companii ale statului în afaceri cu măşti chirurgicale. O companie este Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), cea care a dat banii, iar cealaltă este Romarm, care a acţionat în calitate de mandatar. Doar că ceea ce părea la început o afacere profitabilă a ajuns acum să dea mari bătăi de cap Guvernului, fiind foarte păguboasă. În primăvara anului trecut, au fost cumpărate 95,9 milioane de măşti, în urma unui contract semnat cu o companie a statului vietnamez, Orange Pharmaceutical Company LTD. De aici au început problemele.
Compania care a cumpărat măştile este Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), are unic acţionar Ministerul Energiei şi, aşa cum îi spune şi numele, se ocupă de administrarea participaţiilor minoritare pe care statul român le deţine în unele societăţi din domeniul energiei electrice, în principal de distribuţie. Este o companie prin care trec mulţi bani, mai ales că participaţiile pe care le deţine sunt profitabile. Mai departe, SAPE transferă, anual, mare parte din bani, sute de milioane de lei sub sub formă de dividende, către bugetul statului. La un moment dat, a avut pe mână 401 milioane de euro, bani câştigaţi în urma unui litigiu cu ENEL.
Pe scurt, este o companie bănoasă. În aprilie 2020, SAPE şi-a îmbogăţit obiectul de activitate şi s-a transformat în trader de măşti chirurgicale. Adică, să cumpere dintr-un loc şi să vândă în altă parte. "SAPE se alătură luptei împotriva infecţiei cu COVID-19! Vom aproviziona spitalele cu echipamente şi aparatură de la producătorii şi furnizorii români, asigurându-ne că preţul rămâne unul corect! #solidaritate", transmitea SAPE atunci. Intenţia era să vândă către spitale.