Sistemul medical românesc, deja subfinanţat grav, riscă să se blocheze prin îngheţarea angajărilor

Sistemul medical românesc, deja subfinanţat grav, riscă să se blocheze prin îngheţarea angajărilor

Orice reducere la bugetul Sănătăţii care este şi-aşa mult prea mic înseamnă genocid naţional, a declarat la Prima News Anca Miu, manager al Spitalului de Pediatrie Ploieşti.

„Economista spitalului are un salariu de 3500 de lei şi încheie contracte de zeci de milioane. De exemplu, în doi ani de zile nu s-a prezentat nimeni la concurs de informatician, unde salariul e de 3000 de lei, în condiţiile în care într-o companie de IT salariul de pornire e de 2000 de euro. Dacă pleacă magazionerul care introduce şi date în computer, cine mai eliberează materiale şi cine mai introduce în computer”, s-a întrebat medicul.

Personalul tehnic este foarte greu de atras pentru că salariile sunt extrem de mici, a arătat şi vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Mircea Ciocan.

„Din păcate, creşterile salariale într-o tranşă s-au acordat unei singure categorii de personal medical. Sporurile au rămas îngheţate la reperul salariului de bază din 2017. Sporurile ar trebui incluse în salarii, pentru că nu se modifică deloc condiţiile periculoase de muncă într-un spital”, a spus Ciocan.

El a subliniat că nu e posibil să se facă tăieri de bani de la sănătate, pentru că personalul este deja puţin şi supraaglomerat.

„Au mai fost perioade de îngheţare a angajărilor în sănătate, care au dus la acumularea de ore libere pe care nu şi le pot lua şi apare fenomenul de epuizare. Noi am propus guvernanţilor asigurarea finanţării fondului de salarii al personalului medical din bugetul de stat. Nu e normal să plăteşti fondurile de salarii din CAS-uri, ele sunt pentru tratamentul pacienţilor. Nu trebuie să se repercuteze în finanţarea spitalului numărul de cazuri tratate”, a precizat Ciocan.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş, a explicat că un caz care presupune o internare de foarte lungă durată trebuie să fie finanţat diferit.

„Altfel, anumiţi pacienţi cu infecţii grave vor deveni greu de tratat. Blocarea de posturi nu ar trebui să existe în discuţie, trebuie să poţi angaja personal în orice moment, pentru că altfel pot apărea blocaje”, a spus directorul medical.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt