Specialist în Educaţie: Elevii abuzaţi de sistemul de învăţământ sunt cei care vor rămâne în ţară şi vor lucra în azilele de bătrâni, unde vor perpetua abuzul

Specialist în Educaţie: Elevii abuzaţi de sistemul de învăţământ sunt cei care vor rămâne în ţară şi vor lucra în azilele de bătrâni, unde vor perpetua abuzul

Sistemul de educaţie din România formează de multe ori viitori adulţi disfuncţionali, iar unii dintre ei ajung să perpetueze modelul de abuz suportat în şcoală, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, în cazul bâtrânilor torturaţi din azile, atrag atenţia specialiştii.

 

„Elevii de la Liceul Şincai din Bucureşti care au spus adevărul (despre abuzurile comisiei de examen n. red.) vor pleca din ţară, pe când cei abuzaţi vor lucra în azilele de bătrâni şi vor perpetua abuzul. Personalul de la azilele respective a trecut prin şcoală după Revoluţie”, a declarat la Prima News expertul educaţional Daniela Vişoianu.

 

Ea s-a referit şi la scandalul publicării de către Ministerul Educaţiei a listelor cu copiii care au primit bani pentru a-şi achiziţiona un computer.

 

„Ministerul a făcut gestul de a publica o listă de copii care sunt săraci şi care au apelat la acest program, care şi-aşa oferă puţini bani pentru un computer. Publicarea listei de peste 2000 de copii în MO a fost o risipă de hârtie. Nu au fost respectate drepturile copiilor şi protecţia lor. Între drepturile profesorilor şi ale elevilor, care sunt minori, trebuie să ne întrebăm care drept primează”, a spus Vişoianu.

 

Ea a arătat că trebuie făcută o reformă profundă.

 

„Fiecare articol de lege e făcut să nu deranjeze, nu poţi să faci reformă fără să deranjezi, ideea e cum îi compensezi pe cei pe care îi deranjezi”, a subliniat Vişoianu.

 

Gabi Bartic, CEO Brio, a explicat că sistemul actual pierde jumătate dintre copiii pe drumul dintre clasa zero şi BAC.

 

„În BAC ajung foarte puţini dintre copiii care intră în clasa zero, sistemul de educaţie nu e capabil să ţină în sistem aproape jumătate dintre copiii care intră. Sistemul de educaţie este unul dintre cele mai interte sisteme în fiecare stat. Copiii de astăzi s-au născut cetăţeni europeni şi pot alege. Este un decalaj extrem de mare între educaţia de aici şi cea din alte sisteme de educaţie

problema nu este că pleacă copiii sau că 70 la sută dintre absolvenţi iau bacalaureatul, care nu este un examen pe care trebuie să-l iei obligatoriu”, a arătat Bartic.

Afla mai multe despreeducatieabuzeleviazilbatrani
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt