Guvernul ar putea rezolva criza din Educaţie în 30 de minute – cel puţin aşa crede preşedintele FSLI Iaşi, Laviniu Lăcustă, care a explicat la Prima News cât ar costa o primă creştere de salarii pentru dascăli.
„Impactul asupra bugetului ar fi de 8 miliarde de lei, dacă ar da prima tranşă de măriri, iar jumătate s-ar întoarce oricum la buget sub formă de impozite, deci e vorba de 4 miliarde, adică 800.000 de euro. Dacă nu sunt în stare să facă asta, să plece toţi guvernanţii de acolo! Guvernul poate rezolva criza din Educaţie în 30 de minute. Nu înţeleg de ce aşteaptă de trei săptămâni şi au pus pe jar întreaga societate românească”, a spus liderul sindical.
El a subliniat că sindicatele vor să se delimiteze de orice dispută politică şi că ar putea face reproşuri oricăreia dinte formaţiunile politice aflate în Parlament.
„În 2008 a fost semnat un pact pentru Educaţie, care a rămas doar o simplă bucată de hârtie, nerespectată de nimeni. De câte ori s-a vorbit despre investiţii în Educaţie s-a vorbit la viitor, dar noi trăim în prezent. Dreptatea socială înseamnă ca celor mulţi, cum suntem noi, să le dai mai mult şi nu doar pentru că sunt mulţi, ci pentru că reprezintă viitorul ţării”, a arătat Lăcustă.
Giani Leonte, preşedintele Alianţei pentru Învăţământ Suceava, a declarat că guvernul a refuzat să găsească soluţii împreună cu sindicatele şi că nu toate aveau raţionament financiar.
„Ei nici n-au negociat cu noi, ne-au impus aşa-zisa ofertă. Acest memorandum nu are putere juridică, noi am solicitat un act normativ, chiar dacă avem precedente că legile nu sunt respectate. Nu avem nicio garanţie că acest memorandum va fi respectat, pentru că nu are putere juridică. O ordonanţă de guvern poate oricând fi atacată în instanţă”, a mai spus Leonte.
În timp ce greva continuă, BAC-ul a fost amânat şi perioada de înscriere a fost prelungită, politicienii îşi aruncă problemele de la unul la altul.
„Noi putem săptămâna viitoare să votăm la începutul sesiunii parlamentare şi în câteva zile să fie stins conflictul. În Parlament, în ultima lună, au fost făcute patru modificări care au permis creşteri salariale sau de sporuri la anumite categorii. Personalul didactic a câştigat în instanţă creşteri salariale şi guvernul le-a eşalonat pe ani de zile”, a arătat Oana Ţoiu, deputat USR.
Florin Manole, preşedintele PSD Sector 1, susţine, însă, că PSD şi-a respectat promisiunile pentru profesori atunci când le-a făcut, dar a vorbit despre medici.
„Am considerat că medicii sunt o prioritate şi am crescut salariile pentru medici la un nivel la care cred că mulţi nu se aşteptau. Situaţia profesorilor e din vina guvernelor precedente care n-au aplicat legea salarizării”, susţine Manole.
Tudor Polak, deputat PNL, spune că personalul din învăţământ ar trebui să fie mulţumit cu ce a obţinut.
„Profesorii şi cadrele didactice până la urmă au obţinut o mărire de salarii. Este cam ceea ce sindicatele au cerut în momentul negocierilor. Nu putem reglementa prin ordonanţă sau amendamente la o lege ceva ce va fi reglementat prin legea salarizării”, pretinde Polak.
20.000 de sindicalişti protestează vineri în Capitală, după ce Guvernul a adoptat un memorandum pentru Educaţie, respins total de sindicate.