Profesor de economie: S-au găsit bani pentru creşterea cu 40 la sută a salariilor din primării, pentru că acolo este interes electoral

Profesor de economie: S-au găsit bani pentru creşterea cu 40 la sută a salariilor din primării, pentru că acolo este interes electoral

Promisiunile executivului către profesori aduc aminte de celebra sută de lei promisă de dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu demonstranţilor care l-au dat jos de la putere în decembrie 1989, a declarat la Prima News expertul în educaţie Marian Staş.

„Sistemul de educaţie din România funcţionează după un model din secolul 19, iar noua lege a învăţământului pune un capac de mediocritate întregului sistem. De foarte multă vreme România este fruntaşă în Europa la economie nefiscalizată, dacă am lua de acolo am găsi bani şi pentru sănătate, şi pentru educaţie”, a precizat Staş.

La fel cum s-au găsit bani şi pentru creşterea cu 40 la sută a salariilor din primării, pentru că acolo este interes electoral, a spus Cristian Păun, profesor de economie.

„Normal că profesorii se întreabă de ce pentru alţii sunt bani. Problema pleacă de la salarizarea debutanţilor, în universităţi un debutant are 3000-3500 de lei şi tu îi ceri doctorat, masterat. Avem zeci de ministere, al Familiei, al Sportului, al Tineretului, ne mai lipsesc ministerul bătrânilor, al adulţilor, al femeilor, al bărbaţilor”, a subliniat Păun.

Totuşi, politicienii de la guvernare par să nu înţeleagă încă nivelul de hotărâre al profesorilor.

„Eu refuz să cred că poziţia sindicaliştilor este una inflexibilă”, a spus Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, care a explicat că „este normal şi firesc ca această rotativă să se respecte, dar putem s-o amânăm puţin dacă asta ajută la stabilitatea guvernării”.

„Cum se va realiza rotativa şi cum vor fi reaşezate posturile în guvern nu este o prioritate, oricine înţelege că nu poţi schimba un cabinet în timpul unei greve generale. Nu văd nicio diferenţă dacă se face azi sau se face peste o săptămână. Stabilitatea României e ceva cu care nu te joci”, a susţinut Stroe.

Formula propusă de guvern sindicatelor din învăţământ este una complexă, cu mai multe drepturi care se aplică gradual, a arătat senatorul PSD Robert Cazanciuc.

„Angajamentul nu este doar al guvernului Ciucă, este al coaliţiei. Nu cred că o să apară în perioada următoare o criză care să amâne fără termen demisia lui Ciucă. Guvernarea a fost asumată de mai multe partide şi nu cred că se pune problema duratei exacte a mandatului premierului”, a precizat Cazanciuc.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt