Cadrele didactice şi personalul auxiliar din învăţământ, care au început o grevă generală pe termen nelimitat, le transmit guvernanţilor un mesaj clar: Nu facem grevă pentru niciun partid politic!
„La discuţiile cu guvernanţii, Ciucă şi Ciolacu se întrebau de ce facem grevă înainte de rotativă! Este vorba de un sistem subfinanţat de 30 de ani. Colegii din ţară ne-au spus să transmitem guvernului că ei nu sunt asistaţi social şi ne referim la întregul personal din învăţământ. Grila de salarizare convenită cu guvernul zace la Ministerul Muncii. Ni s-a spus că sunt costuri foarte mari pentru introducerea grilei noi. Şi-aşa, un profesor ar ajunge la 16.500 de euro pe an, în condiţiile în care în Germania este 60.000 de euro pe an”, a declarat la Prima News liderul Sindicatului Spiru Haret, Marius Nistor.
El a spus că profesorii se gândesc şi la copii când fac grevă pentru un învăţământ performant.
„Suntem şi noi părinţi, avem copii care sunt în examene, nu suntem scoşi în afara societăţii. N-a fost o grevă într-o perioadă de 18 ani, au fost proteste, au fost pichete înaintea ei, guvernanţii n-au făcut nimic. În ţările nordice, dacă statul îndrăzneşte să amputeze venitul pentru educaţie, toată lumea iese în stradă. Pe noi ne interesează şi statutul social, siguranţa în şcoli, consilierii, pază în unităţile de învăţământ”, a arătat Nistor.
El a subliniat că sunt candidaţi la posturi din învăţământ care nu ştiu să completeze o cerere.
Sunt 4000 de posturi de personal necalificat în sistemul de Educaţie, a arătat fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop, care le-a cerut senatorilor să introducă în legile învăţământului sancţiuni pentru cine angajează oameni necalificaţi la clasă.
„Noi prin noua lege condamnăm sistemul de învăţământ să rămână în două schimburi, am fi printre ultimii din Europa la acest capitol. Ne pleacă mulţi copii din ţară, de exemplu, în perioada 2006-2009, an de an, 150.000 de copii”, a spus Pop.
Ariana Dudună, preşed Asociaţiei Elevilor din Constanţa, a arătat că elevii sunt de acord cu greva.
„Susţinem greva profesorilor şi ne bucurăm că au pus piciorul în prag în sfârşit. Ne deranjează smiorcăiala guvernului, care încearcă să se folosească de noi să facă probleme între grevişti. Am trecut printr-o pandemie şi anul şcolar s-a încheiat, s-au dat examene, au fost încheiate medii. Chiar credeţi că o grevă o să blocheze finalul de an şcolar? O să-l întârzie, iar ministerul trebuie să găsească o soluţie, este treaba ministerului, nu a profesorilor”, a spus Dudună.
Totuşi, profesorii din liceul I.L.Caragiale din Bucureşti au găsit o soluţie ca să încheie măcar situaţia şcolară a elevilor de clasa a XII-ea, a declarat directoarea Andreia Bodea.
„Nu cred că pe baza unor promisiuni corpul profesoral va fi de acord să intre la clasă, pentru că sunt 30 de ani de promisiuni nerespectate. La noi, 77 de colegi din 80 nu sunt în grevă şi îşi ţin orele obişnuite, dar şcoala este goală. La Caragiale se va suspenda greva o zi pentru încheierea situaţiei şcolare la clasa terminală”, a precizat Bodea.