Expert: 1,8 milioane de elevi, în pericol în cazul unui cutremur în România

Expert: 1,8 milioane de elevi, în pericol în cazul unui cutremur în România

Sute de mii de elevi români îşi riscă viaţa zilnic în şcolile care pot deveni mormane de moloz la primul cutremur puternic şi nu există o evidenţă clară a acestor clădiri.

„Doar în sudul şi estul României, unde se află zone seismice cunoscute şi active, sunt 1,8 milioane de elevi aflaţi în pericol”, a declarat la Prima News Alexandru Găvozdea, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România.

Una dintre ele este Colegiul I.L.Caragiale, o şcoală de frunte, aflată în Sectorul 1 al Capitalei. „Sunt 1300 de elevi şi 80 de profesori care vin zilnic acolo şi nu a fost făcută nicio expertizare a clădirii în ultimii 30 de ani”, a declarat la Prima News directoarea colegiului, Andreia Bodea.

“Eu am tot cerut lucrurile astea, au venit nişte oameni care au măsurat cu ruleta. În fiecare trimit peste 40 de poze către inspectorat şi autorităţile locale, ca să vadă cum arată clădirea unui liceu din Sectorul 1 al Capitalei”, a spus directoarea.

Ea este convinsă că mulţi părinţi vor dori să-şi mute copiii din liceul respectiv din cauza stării precare a clădirii. „E foarte posibil ca elevii să ajungă să spună că nu mai vor să vină în clase pentru că nu se simt în siguranţă. Decizia este la administraţia publică locală, eu nu pot să chem oameni să expertizeze, pentru că nu-i pot plăti”, a subliniat directoarea.

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei a precizat că sunt circa o sută de şcoli cu cele mai mari probleme. „Sunt sigură că vor reprezenta prioritatea. Aceste şcoli ar trebui să intre în prima linie a proiectelor care pot fi rezolvate prin PNRR”, a spus Andronescu.

Fostul ministru al Educaţiei, nu dorit să vorbească despre ce s-a făcut sau nu în mandatele ei, ci a spus că trebuie să ne concentrăm pe viitor.

Afla mai multe desprecutremurelevirisc seisimcscoli
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt