Scandal în Coaliție pe legile Educației - Prima News

Scandal în Coaliție pe legile Educației

Legile Educației agită tot mai rau spiritele în Coaliția de guvernare. PNL vrea adoptarea lor cât mai repede și spune că sunt necesare pentru a nu pierde bani din PNRR. Social democratii insa au facut o comisie de 200 de experti care sa analizeze amendamentele si spun că graba liberalilor e justitficată doar de dorința lor de a lăsa proiectul in forma dorită de presedintele Iohannis. Mai mult, președintele Consiliului Național PSD a cerut demisia ministrului Ligia Deca, după ce a lăsat fără atribuții un secretar de stat PSD, care a criticat proiectul educațional.

Legile Educației sunt un subiect de discuție aprins în Coaliția de guvernare. PNL vrea pe cât posibil să îi îndeplinească dorințele președintelui Klaus Iohannis prin proiectul România Educată și insistă asupra unor articole din lege.

Pe lista PNL se află și alte dorințe, cum ar fi o primă de instalare, egală cu 5 salarii minime brute pe țară, neimpozabilă, pentru profesorii care merg sa predea in zone defavorizate. Numai că PSD are alte obiecții și spune că anumite schimbări prevăzute în proiect ar putea bulversa sistemul de învățământ.

Graba adoptării acestor legi l-a supărat pe Vasile Dîncu, care acuză PNL de secretomanie. PNL și PSD însă au revenit asupra deciziei, așa că au decalat momentul în care vor prezenta proiectul public . Elevii, parintii si dascalii vor afla cum arata noua kege a educatiei pe 15 februarie.

Legile Educației au generat și un alt scandal în coaliție. Ligia Deca a decis să îi schimbe atribuțiile secretarului de stat Florin Lixandru, care a criticat noul proiect. Astfel că Vasile Dîncu i-a cerut, inițial, demisia ministrului Educației. Între timp însă a devenit mai puțin agresiv în declarații.

Legile Educției ar urma să fie adoptate în Parlament în două luni după finalizarea proiectului și dezbaterea publică.

Total
0
Shares
Total
0
Share