Românii vor trei zile libere pe săptămână

Românii vor trei zile libere pe săptămână

În ultimii ani, piaţa muncii se află în continuă transformare. După ce munca de acasă a fost rapid implementată, acum, tot mai multe ţări din Europa fac tranziţia către săptămâna de muncă de patru zile. Deşi în România, companiile sunt încă reticiente la un astfel de program, un sondaj realizat de un site de recrutare arată că 80% dintre angajaţii români îşi doresc o săptămână cu trei zile libere şi patru de muncă.

Tot mai multe ţări europene au testat şi implementat cu succes, în ultimii ani, săptămâna de lucru de 4 zile, cu câte 10 ore pe zi. Mirajul unei zile libere în plus, adică patru în plus în fiecare lună, îi atrage şi pe români.

Potrivit unui sondaj efectuat de un site de recrutare din România, 80% dintre repondenţi sunt deschişi unui astfel de program. De partea cealaltă, companiilor nu le prea surâde să le ofere o zi în plus liberă angajaţilor, săptămânal. Doar 37% dintre recrutori cred că un astfel de program le-ar putea aduce beneficii.

Totuşi, pe o piaţă a muncii aflată în deficit, cum este în România, o săptămână de lucru cu 4 zile poate fi un avantaj pentru recrutori.

Recent, în Marea Britanie a avut loc un proiect pilot pentru o săptămână de lucru de 4 zile, la care au participat 61 de companii şi 3.000 de angajaţi. 56 dintre acestea au concluzionat că vor implementa în continuare acest program. În Belgia, angajaţii îşi pot alege încă de anul trecut să muncească patru sau cinci zile pe săptămână, în timp ce în Islanda, succesul a fost atât de mare, încât 90% din populaţia activă are astăzi un program redus de muncă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt