Românii fac coadă la curent ieftin

Românii fac coadă la curent ieftin

Groaza de facturile uriaşe la energie îi determină pe tot mai mulţi români să-şi schimbe furnizorul. Iar Hidroelectrica este alegerea principală, pentru că are cel mai mic preţ de pe piaţă: 69 de bani pe kilowat. Asta în timp ce la alţi furnizori, tariful trece de 5 lei. Specialiştii explică diferenţa de preţ uriaşă: este cauzată în mare parte şi de stat.

În fiecare zi, Hidroelectrica primeşte peste 5.000 de cereri de la clienţii casnici. Nici nu-i de mirare, cu cel mai mic tarif de pe piaţă, 69 de bani pe kilowat, adică sub preţul de plafonare de 80 de bani. Aşa că oamenii, de teamă că vor depăşi consumul pentru care se aplică plafonarea şi că se vor trezi cu facturi astronomice, se mută la furnizorul de stat.

Hidroelectrica are deja un portofoliu de 300.000 de clienţi casnici. Puţin faţă de marii furnizori, care au milioane de clienţi. Însă intenţionează să cumpere CEZ Vânzare, cu peste un milion de clienţi, care ar ajuta compania să îşi imbunătăţească sistemele de facturare. Dacă Hidroelectrica îşi permite să aibă cel mai mic preţ de furnizare de pe piaţă, alte companii au tarife începând de la 1 leu şi 80 de bani pe kilowat şi care care pot ajunge şi la 5 lei pe kilowat.

Preţurile pe piaţa en-gros se vor majora, spun specialiştii, aşa că furnizorii încearcă să acopere de pe acum cheltuielile. În plus, şi statul contribuie la aceste tarife. Este, de altfel, una dintre marile probleme ale furnizorilor de energie, care spun că s-ar putea ajunge la un blocaj financiar pe piaţă. Iar limitarea preţului de achiziţie la 1300 de lei îi determină pe mulţi să renunţe la clienţi.

Impozitarea activităţii de tranzacţionare cu 98% creează un blocaj şi pe piaţa importurilor. Ceea ce ar putea duce la un deficit de energie pe piaţa internă. Iar asta i-a putea determina pe unii consumatori industriali să se deconecteze de la sistem.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt