România scade cu un oraş în fiecare an

România scade cu un oraş în fiecare an

România scade cu un oraş pe an. Iar previziunile nu sunt optimiste. Sunt cifre oficiale ale Institutului Naţional de Statistică. Datele confirmă agravarea constantă a problemei demografice. S-au născut cu 3.000 de copii mai puţini anul acesta faţă de anul trecut. Şi vorbim doar de primele opt luni. Dacă ne uităm mai departe, vedem că anul trecut era deja campion, cu cele mai puţine naşteri din 1930 şi până în prezent.

Ana face parte din treimea optimistă a cuplurilor din România. Are 41 de ani, lucrează într-o multinaţională şi are 4 copii. Cel mai mare, de 12 ani, iar cel mai mic, un an. Nu este uşor, spune Ana, dar nu regretă decizia.

Puţine femei au acest curaj. Iar asta se vede cel mai bine în maternităţi. Pandemia a accentuat teama de a avea copii. Pe de alta parte, sociologii dau vina şi pe exodul românilor. O catastrofă care se adaugă la nivelul de trai tot mai scăzut şi la stresul cotidian.

Doar unul dintre trei români e născut după 1990. Restul au peste 30 de ani. Aşadar, România are o populatie îmbatrănită, bolnavă, cu probleme financiare şi fara speranţe.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt