România, gazdă bună la bătrânețe - Prima News

România, gazdă bună la bătrânețe

România e în topul celor mai dorite țări pentru petrecerea vârstei de aur, arată un studiu al unei agenții britanice. Calitatea vieții, prețurile sau ospitalitatea au fost factorii luați în calcul și au dus țara noastră pe locul 12 la nivel mondial. Deși străinii sunt atrași să își trăisacă anii de pensie aici, vârstnicii noștri nu sunt la fel de încântați de ce și se oferă. Chiar dacă prețurile sunt mai mici în comparație cu cele din alte țări, la fel sunt și veniturile lor.

Agenția britanică de turism Enjoy Travel a poziționat România pe un surprinzător loc 12 în clasamentul țărilor atractive pentru retragerea la bătrânețe. În calcul au fost luate mai multe aspecte, printre care vremea, asistența medicală sau prețurile chiriilor sau meselor la restaurant. Pe listă nu au intrat țările unde calitatea vieții este bună, dar unde este dificil să obții o viză sau un permis de ședere.

Iar studiul britanicilor se confirmă și în teren. Murat trăiește în Turcia, însă s-a îndrăgostit de România în vacanțele petrecute aici. Vrea acum ca fiul său să vină la facultate la noi în țară, iar el să se retragă la bătrânețe. Străinii spun că sunt impresionați de peisajele autohtone și de căldura oamenilor. Este și cazul Lisei, care, dintre toate țările în care a călătorit, ar alege oricând România odată cu ieșirea la pensie.

În România prețurile sunt mai accesibile față de alte țări, cel puțin din Europa. La capitolul costuri pentru coșul minim de consum, România se afla în 2021 pe locul trei, prețurile fiind la 55,5% față de media europeană. Cel mai ieftin coș de consum era în Turcia, pe când cele mai scumpe produse se găseau în Elveția.

Pentru pensionarii noștri, însă, diferența o fac câștigurile lor. Deși costul vieții este mai redus, unii vârstnici abia își permit să trăiască de pe o zi pe alta. Dacă România se află pe locul 12 în topul țărilor prielnice pentru retragerea la bătrânețe, Slovenia, Portugalia și Estonia sunt considerate cele mai prietenoase pentru pensionari. Țări vestice precum Canda și Franța se află sub România.

Total
0
Shares
Total
0
Share