România, dealer de droguri

România, dealer de droguri

Peste jumătate de miliard de euro ar fi obţinut un fost vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România. Banii proveneau din vânzarea unor medicamente din care se obţineau droguri în laboratoare din Cehia, Polonia şi Slovacia.

Modul de operare era asemănător cu cel din searialul Breaking Bad. Vă avertizez, urmează informaţii cu puternic impact emoţional!

Potrivit poliţiştilor antidrog şi procurorilor DIICOT cantităţi impresionante de efedrină şi pseudoefedrină, erau transformate într-un medicament, care era autorizat doar în România. Formula prin care a fost creat medicamentul permitea dizolvarea extragerea rapidă a celor două substanţe care erau folosite la producţia de metamfetamină.

Potrivit G4Media, unul dintre cei implicaţi ar fi Laurenţiu Huică, fost vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente, iar tranzacţiile s-ar fi încheiat prin intermediul companiei sale, Arena Group SA.

Medicamentele produse în România erau expediate prin intermediul aceleiaşi firme către companii din Cehia, Bulgaria, Lituania şi Spania. Aici produsele nu erau puse pe piaţă, ci ajungeau în mai multe locaţii de pe teritoriul Poloniei, de unde erau preluate de unul dintre membrii grupului infracţional. Aici medicamentele erau împărţite în cantităţi mai mici şi trimise către laboratoare clandestine de producţie a metamfetaminei din Cehia şi Slovacia.

Aici, dintr-un kilogram de clorhidrat de efedrină se obţineau 0,7 kilograme de stupefiante. La fel ca în serialul celebrul serial american, Breaking Bad, locaţiile în care se găseau laboratoarele improvizate erau păzite de membrii grupului.

Potrivit procurorilor DIICOT, între ianuarie 2021 şi februarie 2023 au fost exportate din România peste 168 de milioane de comprimate care conţineau cele două substanţe, adică peste 6,5 tone de clorhidrat de efedrină din care se putea obţine aproape 5 tone de metamfetamină. La percheziţiile din România au fost descoperite 3 tone de substanţe care urmau să fie folosite la producerea medicamentelor dar şi 600.000 de euro.

Operaţiunea a fost realizată împreună cu autorităţile judiciare din Polonia, Slovacia şi Cehia cu ajutorul Eurojust şi Europol.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt