Proiect: țigări mai scumpe din 2023 - Prima News

Proiect: țigări mai scumpe din 2023

Țigările se vor scumpi de la anul! Pentru a reduce rata fumatului, Comisia Europeană se gândește să crească acciza la tutun. De asemenea, UE urmează să propună o taxă pentru țigările electronice și tutunul încălzit. Majorarea prețurilor i-ar putea însă determina să se lase de țigări doar pe cei care fumau moderat sau care aveau oricum asta în plan, cred psihologii. În cazul fumătorilor înrăiți, șansele sunt slabe.

Gata cu țigările ieftine! Acestea este planul oficialilor Comisiei Europene, care vor ca în 2040 doar cel mult 5% din populația continentului să mai fumeze. Dacă proiectul Comisiei se va concretiza, acciza minimă pentru țigări se va dubla. Țigările electronice și tutunul încălzit vor fi taxate pentru prima oară. Oficialii UE vor asta fiindcă aceste produse câștigă tot mai multă popularitate în rândul tinerilor.

Prețurile mai mari nu vor duce automat la mai puțin fumători, cred psihologii. Fumătorii înrăiți vor tăia alte cheltuieli în favoarea tutunului, spun specialiștii.

Datele Eurostat din 2021 arată că peste 18% dintre români fumează zilnic. Cea mai redusă pondere, de numai șase procente, este în Suedia.

Total
0
Shares
Total
0
Share