Prea multă muncă scade IQ-ul

Prea multă muncă scade IQ-ul

Multitasking-ul poate duce la scăderea IQ-ului. Este concluzia la care au ajuns specialiştii după ce au efectuat mai multe studii care au scos la iveală faptul că ne scade coeficentul de inteligenţă când facem mai multe lucruri în acelaşi timp. Practic, ceea ce oamenii cred că îi fac mai inteligenţi, este, defapt, opusul şi duce la epuizare mentală, emoţională şi fizică.

Trimitem mail-uri, vorbim al telefon, mâncăm, lucrăm şi facem toate acestea în acelaşi timp. Multitasking-ul a devenit parte din viaţa noastră de zi cu zi. Numai că, în loc să aibă efecte pozitive asupra dezvoltării creierului, aşa cum multă lume crede, efectele sunt negative şi pot duce la scăderea coeficientului de inteligenţă.

Specialiştii confirmă rezultatul studiilor efectuate până acum şi spun că multitasking-ul duce, de fapt, la o uzură a creierului.

Creierul nostru poate emite doar un gând, maxim două în acelaşi timp, spun specialiştii. Astfel că ar trebui să ne îndeplinim sarcinile pe rând pentru o productivitate mai mare. Iar cei care fac asta sunt mai puţin obosiţi sau stresaţi. Studiile arată că, după mulţi ani în care am practicat multitasking-ul, IQ-ul poate scădea cu până la 10%. Pentru a diminua efectul, specialiştii ne recomandă să apelăm la câteva tehnici.

Românii au început să simtă efectele negative. Astfel că, foarte mulţi, caută un loc de muncă unde să nu mai aibă de îndeplinit mai multe sarcini în acelaşi timp.

Pentru ca oamenii să poată avea un echilibru între viaţa profesională şi cea personală, Franţa a luat decizia ca angajatorii să nu mai aibă voie să trimită mail-uri sau mesaje angajaţilor în afara programului de lucru.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt