Politolog: Sunt voci care spun că această coaliţie va dura şi după alegerile din 2024. Tensiunea din societate nu s-ar fi potolit dacă nu ar fi existat stabilitate

Politolog: Sunt voci care spun că această coaliţie va dura şi după alegerile din 2024. Tensiunea din societate nu s-ar fi potolit dacă nu ar fi existat stabilitate
Mediafax

România are o guvernare stabilă în condiţiile unui război hibrid desfăşurat de Rusia, lucru privit cu mirare de jurnaliştii străini, obişnuiţi ca ţara noastră să fie una instabilă politic, a declarat la Prima News politologul Cristian Pârvulescu.

„Aţi văzut instabilitatea guvernului Cîţu, când a fost altă coaliţie, iar UDMR şi PSD în opoziţie în condiţiile unui război hibrid ar fi accentuat problemele. Pare spectaculos pentru că este prima dată în România când se realizeaza o astfel de rocadă, dar în alte ţări au avut loc astfel de rocade care încearcă să ţină un echilibru între partidele aflate la guvernare. Aceste partide par să nu fie în stare să găsească teren comun şi au nevoie de un impuls din afară, de la preşedintele Iohannis. Războiul din Ucraina, care este mama crizelor, cere o guvernare stabilă”, a spus Pârvulescu.

Politologul Andrei Ţăranu a arătat că preşedinţii PSD şi PNL au primit mandate complete de negociere pentru rotativă şi că este posibil să existe mici ajustări la protocolul de guvernare.

„Sunt voci care spun că această coaliţie va dura şi după alegerile din 2024. Tensiunea din societate nu s-ar fi potolit dacă nu ar fi existat această idee de stabilitate politică. Nu toată lumea e interesată de viaţa politică, ci de efectele în viaţa de zi cu zi şi oamenii sunt dispuşi să voteze ani de zile aceiaşi politicieni pentru asta. De exemplu, stabilitatea care a transformat Ungaria într-o ţară fără presă liberă a atras acolo foarte mulţi investitori străini”, a subliniat politologul.

Bogdan Balanişcu, secretar de stat din partea PSD, s-a declarat surprins că se doreşte troc pe ministere din partea PNL, care ar cere două ministere dacă va ceda unul.

„Ies politicieni în spaţiul public şi anunţă variante de ministere, iar focusul ar trebui să fie pe actul guvernării şi nu pe troc. Se doreşte o eficientizare din punct de vedere financiar a întregului guvern. Nu văd de ce nu ar fi loc pentru UDMR în continuare, dar discuţia este strict la nivelul liderilor de partid”, a precizat Balanişcu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt