Plafonarea RCA, o măsură sinucigaşă

Plafonarea RCA, o măsură sinucigaşă

Plafonarea preţului poliţelor RCA, o măsură care pe termen scurt provoacă bucurie proprietarilor de maşini, ar putea să ducă la o explozie a tarifelor, la finalul perioadei de aplicare. Nici analiştii economici şi nici brokerii nu văd cu ochi buni noul proiect de plafonare pus în dezbatere publică. Ei avertizează că măsura ar putea scoate şi alţi jucători de pe piaţă.

Preţul poliţelor RCA ar urma să fie plafonat pentru o perioadă de şase luni, la nivelul din luna martie a anului trecut. Propunerea ASF nu este însă nu va face bine pieţei asigurărilor, spun brokerii şi economiştii.

În proiect se vorbeşte şi despre o scădere a comisionului brokerilor, care va ajunge la maximum 8%. Măsura Guvernalui, cred specialiştii, ar putea destabiliza din nou piaţa RCA, prin introducerea unui nou jucător.

Preţurile mici, fără justificare economică, au dus şi la falimentul City Insurance, dar şi la insolvenţa Euroins, iar piaţa a fost mereu în pierdere din această cauză. De altfel, pentru statul român plafonarea a devenit cea mai simplă şi la îndemână soluţie. În ultimul an a plafonat preţurile la energie, gaze, lemne şi a compensat preţul carburanţilor.

Măsurile pot descuraja inclusiv investiţiile. Plafonările complică şi nu rezolvă problemele, aşa că experţii recomandă ca piaţa să fie lăsată să se stabilizeze, chiar dacă există o perioadă mai grea. Altfel vom avea de suferit din punct de vedere economic.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt