Ordonanţă de urgenţă pentru primele profesorilor. Sindicaliştii refuză oferta Guvernului

Ordonanţă de urgenţă pentru primele profesorilor. Sindicaliştii refuză oferta Guvernului

Criza din educaţie continuă! La o săptămână de la primele negocieri guvernanţii au pregătit ordonanţă de urgenţă care cuprinde aceleaşi măsuri pe care profesorii le-au respins deja. Sindicatele au spus din nou, răspicat că refuză oferta, dar şi că nu au fost invitaţi de cei din Executiv la o nouă rundă de negocieri. Părinţii se tem că examenele naţionale vor fi decalate, în condiţiile în care ar putea urma încă o săptămână de stat acasă pentru elevi. Şi sindicaliştii din învăţământul superior au anunţat că intră în grevă de la 1 iunie.

Sapte zile de grevă generală în rândul profesorilor. Peste 150.000 şi-au suspendat cursurile şi au ales să nu fie plătiţi pentru a putea negocia cu Guvernul majorarea salariilor. Sindicaliştii au cerut prima dată 15 la sută, iar acum vor o mărire de 25 la sută. Guvernul spune că NU există bani la buget pentru această majorare şi vine cu alte ajutoare, care au fost respinse de profesori.

Atât profesorii cât şi elevii sunt de părere că această criză trebuie rezolvată cât mai rapid. Săptămâna viitoare sunt Rusaliile şi ziua copilului, iar elevii ar fi trebuit să meargă la şcoală de luni până miercuri. În aceste condiţii, cel mai probabil greva se va prelungi cu încă şapte zile.

Şi este posibil să nu fie singura grevă săptămâna viitoare. De la 1 iunie intră în grevă şi profesorii universitari, iar de pe 8 iunie medicii.

Reprezentanţii părinţilor speră totuşi ca sindicatele şi Guvernul să se întâlnească zi de zi de acum pentru a ajunge la un consens.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt