Operaţiunea ,,Hoţii de apă" în Spania

Operaţiunea ,,Hoţii de apă" în Spania

În Spania, apa este un bun care devine din ce în ce mai valoros şi mai greu de obţinut. Într-o operaţiune de o amploare rar întâlnită, poliţiştii iberici au descins la sute de ferme şi plantaţii pentru a indentifica şi distruge puţurile ilegale de apa. Zeci de fermieri au fost reţinuţi sub acuzaţia de folosire ilegală a resurselor naturale. Situaţia este în acest moment foarte complicată, pentru că Regatul Iberic se confruntă cu una dintre cele puternice secete din ultimii 20 de ani.

Poliţiştii spanioli au folosit drone, automobile de teren şi imagini din satelit pentru a identifica terenurile care sunt cultivate deşi nu au declarată nicio sursă legală de apă. Operaţiunile au fost în special în zona de sud a peninsulei, care este şi cea mai afectată de secetă. Au fost identificate peste 1000 de puţuri şi fântâni. Din cele 180 de persoane care se află acum în investigaţie, 26 deja au fost reţinute. Acuzaţia este de nerespectare a legii resurselor naturale, însă numele dat celor acuzaţi este mult mai sugestiv: ei sunt numiţi „Hoţi de apă”.

Concesiunea se da foarte greu, mai ales în condiţiile în care de zeci de ani ploile devin o raritate. Zona de sud, în special Murcia şi Andaluzia, au de câteva zeci de ani o climă propice pentru cultivarea de fructe subtropicale. În speciala Avocado şi Mango. Ambele au nevoie de foarte multă apă. Fermierii spun că fără puţuri, ar intra în faliment.

De obicei, majoritatea apei folosite pentru irigaţie provine din lacuri de acumulare. Însă anul acesta seceta a făcut că nivelul lor sa fie la jumătate faţă de anii trecuţi. În mai multe zone, e atât de puţină apă, încat a fost interzisă irigarea. Aceste restricţii se aplică şi populaţiei, prin introducerea unui orar redus de furnizare a apei de robinet.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt