Mircea Coşea: Trebuia păstrată compensarea la benzină. Piaţa petrolului va fi extrem de instabilă

Mircea Coşea: Trebuia păstrată compensarea la benzină. Piaţa petrolului va fi extrem de instabilă

Acordarea de ajutoare sociale e un haos total, iar statul ar trebui să acorde stimulente economice în schimb, a declarat Mircea Coşea, profesor universitar doctor în economie. Creşterea economică e inhibată de mărirea taxelor şi a impozitelor, iar România riscă să ajungă în situaţia Greciei, dar fără susţinerea financiară din zona euro.

„După părerea mea, eliminarea compensării la petrol a fost o greşeală”, a precizat Coşea, care a spus că statul trebuia să intervină nu neapărat pentru cetăţenii cu maşini, ci pentru faptul că preţul carburanţilor se reflectă în toate produsele. Urmează să înceapă şi campania agricolă, unde este nevoie de mult carburant, mai ales că agricultura României nu e într-o etapă prea bună, a adăugat expertul. În plus, Coşea crede că preţurile carburanţilor vor continua să crească.

Mircea Coşea a precizat că OMV Petrom are cele mai mari preţuri de pe piaţă şi n-a exclus faptul ca aceasta să fie reacţia companiei la scandalul legat de taxa de solidaritate, ca să arate ce putere are pe piaţă. Expertul consideră că s-a plecat cu stângul în redactarea legislaţiei privind taxa de solidaritate – ANAF ar fi trebuit ca mai întâi să trimită inspectorii la companii şi apoi să facă legea. Mircea Coşea consideră că statul român nu se poate bate cu o companie precum OMV decât prin legi dure, care ar avea un ecou nefavorabil pentru alţi investitori internaţionali.

Afla mai multe desprebenzinacarburantipetrolpreturi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt