Ministerul Agriculturii vrea să introducă certificarea pentru „lapte de fân”

Ministerul Agriculturii vrea să introducă certificarea pentru „lapte de fân”

Eticheta „lapte de fân” s-ar putea regăsi în curând pe rafturile magazinelor din România. Ministerul Agriculturii intenţionează să introducă această certificare de calitate care funcţionează deja în patru state europene.

Diferenţa dintre producţia de lapte de vacă obişnuit şi cea de lapte de fân, tradiţional constă în modul în care animalele sunt hrănite. În cazul producţiei convenţionale de lapte, vacile pot fi hrănite cu furaje fermentate (de exemplu, furaje de porumb) şi iarbă de pe pajişti, în timp ce furajele fermentate nu sunt folosite în producţia de lapte pe bază de iarbă.

Ministerul Agriculturii îşi propune ca laptele provenit de la animalele hrănite în acest mod tradiţional să fie certificat ca “lapte de fân”, iar toate produsele rezultate să poarte o etichetă specială.

Specialiştii spun că laptele obţinut de la animale hrănite doar cu iarbă şi fân este mai sănătos şi mai gustos decât cel convenţional. Specialiştii în nutriţie spun că laptele de fân are un conţinut aproape dublu de acizi graşi omega III în comparaţie cu laptele standard. În compoziţia sa se regăsesc cantităţi semnificative de “terpene” – compuşi organici care luptă împotriva bolilor de cancer. Gustul este şi el mai pregnant şi mai plăcut.

În ceea ce priveşte laptele convenţional, cercetătorii austrieci au descoperit că nutreţurile însilozate, fermentate, sunt cele care modifică semnificativ aroma. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt