MiG-urile, gripate cu koresen contrafăcut

MiG-urile, gripate cu koresen contrafăcut

MiG-urile Armatei Române au fost puse pe butuci după ce au fost alimentate cu kerosen de cea mai proastă calitate. Un afacerist român, apropiat al politicianului fugar Sebastian Ghiţă, a vândut statului combustibil neconform care a stricat avioanele strategice. Paguba calculată de procurorii DIICOT ajunge la peste 30 de milioane de lei.

În urmă cu patru ani, o firmă condusă de un afacerist român a încheiat cu Ministerul Apărării Naţionale un acord cadru prin care trebuia să furnizeze combustibil turboreactor de aviaţie pentru opt unităţi militare. Kerosenul urma să fie de două tipuri. Iar vapoarele petroliere urmau să ajungă în Constanţa.

După ce primul transport a fost livrat, românul care conducea afacerea ar fi continuat să trimtă kerosen în rezervoarele Armatei, dar cu mult mai slab calitativ. Iar lucrurile au funcţionat aşa, un timp îndelungat.

Rând pe rând, avioanele MiG au început să aibă probleme la motor, iar Forţele Aeriene Române le-au tras pe dreapta. Cele mai multe s-au stricat în baza aeriana de la Câmpia Turzii.

Prejudiciul final adus Armatei Române a fost stabilit de procurori la peste 30 de milioane de lei. Dan Florin Berendel, afaceristul acuzat de DIICOT, care ar fi vândut kerosen de proastă calitate Ministerului Apărării Naţionale, a fost inculpat şi în dosarul Tracia-Asesoft, alături de fostul deputat Sebastian Ghiţă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt