Turismul de croazieră se relansează în 2021: până în acest moment 26 de nave maritime şi-au anunţat deja sosirea în Portul Constanţa. Toate însumează zece mii de pasageri fapt care reprezintă o gură uriaşă de oxigen pentru turismul estival, greu încercat de pandemie. Aceştia vor fi "turişti-test" pentru companiile de navigaţie, care vor să vadă riscurile şi impactul croazierelor asupra echipajelor şi oaspeţilor lor.
Înainte de 2020, miile de turişti care soseau cu pacheboturile în portul Constanţa aveau parte de numeroase surprize, fiind primiţi cu muzică de fanfară. Apoi… turismul de croazieră la Marea Neagră a fost învins de pandemie, exact în anul revigorării sale de după războiul din Crimeea sau problemele de securitate din Ucraina. Acum, se întrevede o rază de speranţă şi un motiv de bucurie.
Anul acesta, însă, specialiştii se aşteaptă la un nou tip de turism de croazieră pe Marea Neagră - cel de testare, în contextul pandemiei. Asta ar însemna ca navele să aibă o capacitate de pasageri redusă până la jumătate, dar chiar şi în aceste condiţii, câteva mii de turişti tot sunt aşteptaţi în Portul Constanţa.
Pentru a se evita răspândirea virusului, la bordul navelor s-au luat măsuri extraordinare. Acum, check-in-ul se face distanţat, sunt multe cabine goale separate şi controlul medical al pasagerilor este amănunţit. Şi portul Constanţa a sporit măsurile de siguranţă, atât la îmbarcare cât şi la debarcare.
Până acum, în Portul Constanţa şi-au anunţat sosirea nave de pasageri sub pavilion Malta, Bahamas sau Elveţia. Iar cele 26 de nave au împreună o capacitate de peste 10 mii de pasageri, cărora companiile locale de turism le-au pregătit deja trasee atractive.
Portul Constanţa deţine directoratul croazierelor Mediterane pentru zona Mării Negre şi împreună cu porturile Odessa, Burgas şi Varna promovează relansarea turismului de croazieră în Marea Neagră. De altfel, 12 nave şi-au făcut rezervări şi pentru anul 2022 în Portul Constanţa.