Numele conspirativ „Petrov” l-a tot bântuit pe fostul reşedinte Traian Băsescu în ultimii ani. Până când, într-un final, în urmă cu câteva luni, instanţa s-a pronunţat definitiv: Băsescu este fost colaborator al Securităţii. A fost un drum extrem de greu, însă, pentru membrii Cosiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. A spus-o chiar fosta şefă a directie de investigaţii a insituţiei, GERMINA NAGÂŢ, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV. Aceasta susţine că dosarul lui Băsescu era gol, iar probele care l-au incriminat au fost găsite în dosarele foştilor săi colegi.
Traian Băsescu a primit eticheta de colaborator al Securităţii după ce documentele depuse în instanţă de către CNSAS a
rezultat că a dat note informative poliţiei politice despre activităţi ,,potrivnice regimuluiŢ. Se întâmpla în anii 70. Acest
lucru nu l-a împiedicat pe cel care era numit conspirativ - Petrov - să primească în 2004 şi în 2009, adeverinţe care atestau că nu fost colaborator şi putut candida la prezidentiale.
GERMINA NAGÂŢ, fostă şefă a directie de investigaţii din cadrul CNSAS a dezvăluit că toate probele care îl incriminau
pe fost preşedinte au fost distruse probe.
Informaţiile care au apărut despre Traian Băsescu si colaborarea sa cu securitatea au fost rezultatul unor investigatii amănunţite, din surse externe, adică de pe siteurile unor institutii. Ulterior, probe de necontestat au fost găsite în alte dosare, ale foştilor colegi ai lui Băsescu.
Cercetărorii CNSAS au făcut o muncă sisif, spune GERMINA NAGÂŢ. Au primit 90% din arhiva SRI, adică trei hale pline
de documente, insă nu au primit şi instumentele de căutare. Despre acuzaţia că dosarul lui Traian Băsescu ar fi fost tinut
ascuns, Nagâţ sustine că procedura internă este atat de transparentă, încât niciun angajat nu ar putea extrage nici măcar o filă.
În luna martie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis definitiv că Traian Băsescu a fost colaborator şi dădea note cu numele PETROV. În urma acestei decizii, Băsescu a rămas fără privilegiile de fost preşedinte de stat. De-a lungul timpului, fostul preşedinte a negat acuzaţiile şi a spus că nu ştia despre numele conspirativ PEtrov. Decizia instanţei l-a lăsat însă fără beneficiile pe care le avea în calitate de fost şef al statului.