Studiu: Pesta porcină africană ar putea să fie transmisă prin insecte

Studiu: Pesta porcină africană ar putea să fie transmisă prin insecte

Un studiu de 11 luni realizat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca arată că pesta porcină africană (PPA) ar putea să fie transmisă prin insecte hematofage.

"Un proiect de cercetare finanţat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi implementat, în calitate de coordonator, de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), şi-a relevat rezultatele, după studiile efectuate timp de 11 luni, în perioada martie 2020 - ianuarie 2021", se arată într-un comunicat transmis, marţi, de USAMV.

Specialiştii USAMV Cluj-Napoca precizează că descoperirea majoră a acestor studii este că anumite specii de insecte hematofage, recoltate din focare de pestă porcină africană, se hrănesc pe porci, astfel că în corpul lor se găseşte material genetic al virusului PPA. Peste 70% din insectele hematofage recoltate în ferme comerciale cu PPA declarată conţineau ADN-ul viral, conform sursei citate.

"Acest proiect a fost o adevărată provocare pentru noi şi a implicat o sincronizare perfectă cu diferite instituţii. Colaborarea cu ANSVSA a fost impecabilă. Ca să înţelegeţi procesul, cum apărea o suspiciune de focar de pestă porcină africană, ANSVSA informa USAMV Cluj-Napoca printr-un mail. În câteva minute începeam organizarea deplasării. Domnul dr. Alexandru Supeanu de la ANSVSA obţinea toate acordurile instituţiilor şi medicilor locali, iar în câteva ore echipa de la USAMV Cluj-Napoca era deja pe drum", a explicat coordonatorul proiectului, prof. dr. Andrei Mihalca de la Departamentul Parazitologie şi Boli Parazitare.

De asemenea, studiul a relevat că importanţa insectelor hematofage ar putea fi mai mare în ferme comerciale decât în sistemul tradiţional şi că dinamica abundenţei acestor insecte ar putea explica numărul crescut de cazuri în lunile de vară.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt