Seceta usucă România

Seceta usucă România

Între timp, fermierii trag ponoasele lăsate de secetă. Căldura toridă a uscat câmpuri întregi, iar producţia este mult mai
scăzută faţă de anii trecuţi. Aproape 300 de mii de hectare din toată ţara au fost afectate de secetă. Vara nu se va
termina prea curând şi prognozele meteorologilor nu sunt deloc îmbucurătoare pentru agricultură. Toate aceste probleme se vor vedea la toamnă în preţul plătit de români pentru produsele agricole.

Ministerul Agriculturii anunţă că suprafeţele afectate de pagubele produse de secetă depăşesc 280 de mii de hectare. În aproape 30 de judeţe din întreaga ţară culturile sau uscat. Iar sute de localităţi sunt alimentate restricţionat cu apă. Fermierii spun că cifrele ar fi cu mult mai mari. Cele mai afectate culturi sunt cele de grâu, orz, rapiţă şi porumb. Producţia de grâu este cu 18% mai mică faţă de anul trecut. Seceta a obligat fermierii să înceapă mult mai devreme şi recoltarea de floarea soarelui. Cu toate acestea, autorităţile spun că vom avea suficiente produse agricole, atât pentru consum intern, cât şi pentru export.

Producţia mică şi scumpirile la apă, carburanţi şi electricitate vor fi simţite şi de consumatorii finali prin creşterile de preţuri
în pieţe şi la raft.

Iar seceta va continua să facă ravagii şi în perioada următoare. Ministrul Mediului spune că România se află în risc de deşertificare. Cel mai garv este în Sudul ţării, acolo unde pădurile au dispărut în urmă cu multe decenii.

Toată Europa a fost afectată de secetă anul acesta. Specialiştii spun că 2022 pare să fie cel mai rău an din ultimii 500 de ani. Până în prezent, cel mai grav a fost în 2018, când vremea caldă şi uscată a dus la producţii ale culturilor cheie cu 50% mai mici.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt