Necaz mare printre producătorii de pepeni din Banat. La Gottlob, în patria lubeniţei din vestul ţării, producţia este la
jumătate faţă de anul trecut. Motivul….temperaturile scăzute din primăvară şi seceta de acum. Agricultorii spun însă că la
capitolul calitate, nu-i întrece nimeni. Pepenii lor sunt mai dulci şi mai zemoşi chiar şi decât cei de la Dăbuleni.
Doar 150 de hectare cu lubeniţă au mai fost cultivate în acest an la Gottlob, comuna timişeană care are inscipţionat pe
stema localităţii pepenele. De altfel, lubenita de Gottlob este marcă înregistrată, iar denumirea e protejată de OSIM. Nu
însă şi de capriciile naturii. Vremea rea a făcut ca producţia la hectar să fie de numai 35 de tone.
Acesta este şi unul dintre motivele pentru care pepenii de Gottlob nu ajuns încă pe piaţă.
Alina cultivă pepeni pe 6 hecatare. Rar i-a fost dat să vadă o recoltă aşa de slabă
Potrivit localnicilor, pepenii de Gottlob sunt considerabil mai dulci decât cei recoltaţi în sudul ţării.
Şi pentru că pepenele de Gottlob e atât de popular în Banat, are şi un festival dedicat. În fiecare an, de Sfânta Maria, pe
15 august, se organizează sărbătoarea lubeniţei.