România se usucă pe bucăţi şi în Vrancea fermierii spun că sunt la doar un pas distanţă de deşertificare. Seceta le-a distrus culturile şi anul trecut, iar anul acesta dezastrul s-ar putea repeta. Oamenii nu au apă, sistemul de irigaţii nu a fost reparat şi nici vremea nu a ţinut cu ei, aşa că pierderile vor fi mari. Au investit pentru un hectar de grâu în jur de 6 mii de lei, şi în loc de 5 tone au recoltat numai o tonă. Fermierii s-au săturat de promisiuni.
Sorin Bolovan este un inginer agronom din comuna Coteşti din Vrancea. Are 700 de hectare de teren pe care a semănat grâu, porumb, floarea soarelui, orz şi rapiţă. Anul trecut a pierdut foarte mulţi bani şi culturile s-au făcut scrum din cauza secetei. Din acest motiv, a preferat ca acum să planteze mai puţin. Deocamdată cultura de grâu arată bine, dar lucrurile se pot schimba oricând, pentru că pământul este crăpat din cauza secetei. Ploile l-au ajutat pe Sorin, dar are nevoie de mai mult. Fără un sistem de irigaţie bun nu poate avea o cultură bună.
În aceeaşi situaţie e şi Răzvan Avram. El are 3500 de hectare. Culturile de porumb şi de floarea soarelui s-au dezvoltat normal până acum. Rapiţa semănată în toamnă a ieşit însă foarte rară sau..deloc. Fermierii au schimbat cultura şi au plantat floarea soarelui, pentru că nu e aşa sensibilă. Speră la mai bine.
Guvernanţii au făcut nenumărate promisiuni, că se vor decolmata canelele de apă şi că se va reabilita şi sistemul de irigaţii din Vrancea. Doar că…totul se mişcă cu viteza melcului. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, îi aisgură pe agricultori că toate problemele se vor rezolva. Când? Nu se ştie. În Vrancea, din 150 de mii de hectare de culturi mari doar pe 6000 există sisteme de irigare.
Agricultorii spun că nici până acum nu au primit banii necesari cu care să acopere gaura lăsată de seceta din 2022. Din acest motiv, au fost nevoiţi să se împrumute la bănci. Petre Daea susţine că după data de 1 iunie toţi fermierii afectaţi de calamităţi vor fi despăgubiţi.