Producţia de lapte, la jumătate faţă de acum 30 de ani

Producţia de lapte, la jumătate faţă de acum 30 de ani

Jumătate din lactatele pe care le mâncăm sunt din import! De vină este producţia scăzută, la care se adaugă şi lipsa unui ajutor concret pentru crescătorii de vaci. Asa am ajuns să bem lapte din Ungaria, unde fermierii primesc subvenţii serioase. Importurile au crescut de 25 de ori în ultimii 30 de ani. Cifrele oficiale mai arată şi că românii consumă din ce in ce mai puţine produse lactate. De vina pentru asta este puterea mică de cumpărare.

290.000 de tone de lapte a colectat România în primele 3 luni ale acestui an. Vorbim despre o scădere a importurilor cu 13,4% faţă de aceeaşi perioadă anului trecut. Cu toate astea, şi producţia internă a scăzut cu 7%. Cea mai mare scădere fost înregistrată la producţia de unt, de circa 13%. De altfel, din cele 290.000, 90.00 s-au transformat în smântână, iaurt, unt sau brânzeturi.

Deşi importurile au scăzut faţă de anul trecut, în ultimii 30 de ani ele au crescut de 25 de ori Practic producţia de lapte din ţara noastră a scăzut la jumătate în tot acest timp. Anual importăm 220.000 de tone de lapte.

România produce anual aproximativ 1.200.000 de tone din totalul volumului de lapte. Adica maximum 45% din necesarul consumului. La polul opus, Ungaria produce 130% din necesarul de consum, iar sistemul de subvenţii de acolo este mult mai avantajos.

În Ungaria, un fermier primeşte până la 850 de euro pe cap de animal, pe an. În plus, statul maghiar decontează şi transportul de la poarta fermei până la poarta firmei de procesare, indiferent de ţara de export. În România subvenţia ajunge la 350 de euro pe cap de animal anual, dacă ferma are peste 250 de bovine. Fermierii vor o modificare a acestei legi.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt