Producătorii de legume şi fructe vând în pierdere! Costurile de producţie au crescut cu 60%!

Producătorii de legume şi fructe vând în pierdere! Costurile de producţie au crescut cu 60%!

2021 a fost un an extrem de dificil pentru producătorii de legume şi fructe, iar perspectivele pentru 2022 nu sunt deloc grozave. Creşterea cu 60% a costurilor de producţie, concomitent cu scăderea preţului de vânzare le-au dat mari bătăi de cap fermierilor din domeniu, susţine Lucian Florea, preşedintele Asociaţiei Fruleg, formată din şapte producători legume şi fructe din localitatea Iţeşti, judeţul Bacău.

„Nu ne ajută faptul că au loc evenimente publice şi private şi oricum acum este o producţie mai mică de legume şi fructe şi lumea caută mai multă carne decât legume. În plus, avem costuri mai mari de producţie cu 60% faţă de anul trecut şi sperăm la o revenire a consumului de legume din februarie, după ce trece această perioadă cu consumul de carne”, a declarat Lucian Florea în cadrul emisiunii ZF Agropower.

Potrivit preşedintelui Fruleg, anul 2021 a început bine pentru pomicultori şi legumicultori, dar spre final de an au crescut semnificativ costurile pentru păstrarea şi depozitarea legumelor şi fructelor, în timp ce preţul acestora a scăzut. În astfel de condiţii, din cauza scumpirilor energiei electrice şi a gazului, nici măcar prin februarie-martie, când se va reveni la consumul de legume şi fructe,

nu o să mai rezulte niciun profit pentru cei ce au decis să le păstreze şi să le depoziteze.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt