Comisia Europeană a publicat un studiu care examinează modul în care Politica Agricolă Comună (PAC) 2014-2020 a contribuit la creşterea bunăstării animalelor şi la reducerea utilizării de antimicrobiene.
Studiul oferă o imagine a situaţiei privind bunăstarea animalelor şi utilizarea antimicrobienelor în întreaga UE, precum şi recomandări pentru a monitoriza mai bine realizările viitoare ale PAC 2023-2027. Cresterea bunăstării animalelor şi combaterea rezistenţei la antimicrobiene sunt incluse într-unul dintre cele zece obiective ale noii PAC, răspunzând la cerinţele societăţii privind alimentaţia şi sănătatea.
În majoritatea statelor membre studiate, bunăstarea animalelor şi utilizarea antimicrobiene au fost abordate, în principal, prin măsuri de dezvoltare rurală. Acestea s-au dovedit a fi cele mai eficiente atunci când se îmbină investiţiile în condiţii mai bune de locuit, hrănire şi management al sănătăţii animalelor, dar si prin creşterea gradului de conştientizare a fermierilor, prin servicii de consiliere, angajamente şi formare a acestora. În majoritatea statelor membre studiate, eco-condiţionalitatea prin cerinţele legislaţiei UE privind bunăstarea animalelor şi legislaţia alimentară a fost eficientă în influenţarea practicilor fermierilor.