Deşi fondurile europene reprezintă un subiect de mare interes pentru fermierii români, care aşteaptă cu nerăbdare deschiderea sesiunilor de depunere a proiectelor de anul acesta, există şi multe critici la adresa modului în care Ministerul Agriculturii a împărţit banii pentru următorii doi ani. Unele voci, atât din rândul fermierilor, cât şi din rândul consultanţilor, susţin că MADR a alocat prea puţini bani pentru unele măsuri extrem de importante, astfel încât concurenţa va fi extrem de mare, iar mulţi doritori nu vor putea să beneficieze de fondurile europene.
Subiectul a fost abordat în emisiunea ”Agricultura la Raport”, acolo unde Ovidiu Ghinea a discutat, împreună cu invitaţii şi telespectatorii AGRO TV, despre fondurile europene, ca în fiecare seară de marţi.
”Din informaţiile pe care le am, fişele submăsurilor ar trebui predate la Bruxelles până pe 19 martie. Este o mare supărare printre fermieri pentru că plafoanele care sunt per proiect sunt unele care nu sunt corelate cu cererile din fişe. (…) Nu ştiu cum s-au stabilit aceste cuantumuri, pentru că sunt foarte reduse faţă de necesarul şi de optimul economic. Când discutăm pe 4.1 cel puţin, care este o măsură de investiţii, trebuie să discutăm şi de optimul economic şi de sustenabilitatea business-ului, nu discutăm doar de dragul de a accesa. Asta pe lângă faptul că avem cotele de finanţare care s-au redus, ca urmare a înaintării noastre ca stat membru”, a precizat consultantul Marian Vişu-Iliescu.