În urma protestelor din ce în ce mai dure ale fermierilor din statele membre UE, Comisia Europeană are în vedere adoptarea unei noi derogări de la regulile referitoare la terenul lăsat pârloagă, prevăzute în Politica Agricolă Comună (PAC).
Un număr de 15 state europene, inclusiv România şi Franţa, au cerut o prelungire a derogărilor de la GAEC 7 (rotaţia culturilor) şi GAEC 8 (condiţia de a lăsa pârloagă 4% din suprafaţa fermei).
”Reiterăm solicitarea la nivelul UE de a obţine derogare în zilele următoare pentru ambele GAEC-uri, pentru ambele condiţionalităţi. Noi, adică toţi fermierii uniţi, pentru că adoptarea unei propuneri va fi obligatorie pentru toţi fermierii din UE. Avem informaţii pe surse că se lucrează la o propunere de derogare în ceea ce priveşte cele două GAEC-uri menţionate, dar şi în ceea ce priveşte relaţia comercială Ucraina-UE, în ceea ce înseamnă tranzit, fie că vorbim de tranzitul produselor agricole, fie că vorbim de importuri”, a declarat la Proiect de ţară: România vicepreşedinte Comitetul Organizaţiilor Profesionale Agricole (COPA), Marius Micu.
Nouă Politica Agricolă Comună impune ca 4% din terenul agricol să fie lăsat nelucrat (pârloagă), măsură contestată vehement de fermierii ieşiţi la proteste.
În cadrul reuniunii de săptămâna trecută a Consiliului Agricultură şi Pescuit (AgriFish), care a avut loc la Bruxelles, ministrul român al agriculturii, Florin Barbu, a solicitat aceste derogări de pe o poziţie neobişnuit de tranşantă:
„Aşa cum şi în anul 2023 am avut derogare pe aceste două GAEC, solicităm şi în anul 2024 această derogare. Dacă nu putem lua această derogare în Consiliul de miniştri (al UE), cred că atât noi, ca miniştri, cât şi comisarul ar trebui să plecăm acasă, pentru că nu putem rezolva problemele fermierilor din ţările Uniunii Europene”, a spus Barbu.
Potrivit datelor, 400.000 de hectare din România trebuie să rămână necultivate.