Lungul drum al cartofului

Lungul drum al cartofului

Deşi au muncit o vară întreagă, ţăranii ajung să-şi vândă legumele chiar şi cu un leu. Însă, nu de puţine ori marfa lor ajunge pe mâna celor care o comercializează şi la preţ dublu în pieţe. Iar asta nu e tot. În mijlocul unei localităţi din apropiere de Bucureşti, zilnic se strâng aşa zişii producători locali care cumpără de la porţile oamenilor şi vând produsele mai departe.

La o distanţă de doar 42 de kilometri de Capitală, comuna Lunguleţu şi-a câştigat notorietatea prin producţiile de cartofi şi varză. La târgul en-gros din Lunguleţu în fiecare zi este forfotă mare. Comercianţii vin de la prima oră cu remorcile şi tractoare pline. Deşi toţi spun că sunt producători locali, se pare că unii nu prea ştiu ce vând.

Pe unii comercianţi din târg însă nu îi interesează atât de mult samsarii care le vând marfa mai scump. Aceştia sunt mulţumiţi că îşi pot vinde produsele şi aşa.

Târguiala din piaţă se mută rapid şi în faţa porţilor. Doamna Ioana îşi vinde de 20 de ani varza, cartofii şi ouăle. Un kilogram de cartofi îl dă cu doi lei, însă ştie că marfa pe care o comercializează ajunge să fie vândută şi la preţ dublu. Mihaela munceşte luni întregi pentru a-şi putea vinde marfa. Pentru a nu rămâne cu ea pe masă, aceasta recunoaşte că ajunge să scadă foarte mult din preţ şi nu-i convine când aude cum alţii i-o vând mai departe la suprapreţ.

Dacă la Lunguleţu un kilogram de cartofi este vândut cu doi lei, în pieţele din Bucureşti acesta ajunge la patru sau cinci lei.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt