Fermierii români sunt extrem de îngrijoraţi de soarta cerealelor chiar în pragul recoltei din acest an, din cauza cantităţilor mari rămase în depozite, a cerealelor ucrainene şi a prăbuşirii preţului la bursele de specialitate.
„Avem şi efectul local de cerere scăzută şi ofertă mare, astfel încât fermierii vor vinde în pierdere, chiar în cazul în care fac producţii mari. Pe 5 iunie ar trebui să se prelungească interdicţiile de import pentru cerealele ucrainene.Oricum, au rămas în desfăşurare contracte dinainte de 2 mai, acum s-au semnat alte contracte, care sunt antedatate. S-a creat regula, dar de fapt ponderea mare este în excepţii. Marfa este verificată în Portul Constanţa, iar cea refuzată rămâne la noi în ţară. Trebuie să existe trasabilitatea perfectă a mărfii, pentru a putea rezolva această problemă”, a declarat la Prima News Tiberiu Stan, reprezentant FAPPR şi Grânarii.
Alina Creţu, directorul executiv al APPR a spus că n-a mai văzut niciodată atâta flux de marfă în Portul Constanţa înainte de începerea recoltării în România.
„Se mai află în depozite aproximativ 2 milioane de tone de cereale, deci în cea mai mare parte fermierii vor fi obligaţi să vândă. Asupra preţului nu se poate interveni decât pe piaţa liberă. Autorităţile europene trebuie să sprijine prin măsuri concrete fermierii din această parte a Europei, iar autorităţile trebuie să vegheze asupra preţurilor”, a spus Creţu.
O parte dintre fermierii români au plecat la Bruxelles pentru a protesta alături de colegii lor din alte patru ţări afectate de cerealele ucrainene. Ei cer prelungirea interdicţiilor pentru cerealele din ţara afectată de război, dar şi pentru alte produse, cum ar fi uleiul.