După problemele provocate anul trecut de secetă, fermierii sperau ca anul acesta să fie unul mai bun din punct de vedere al precipitaţiilor, astfel încât să poată să obţină producţii bune şi să-şi mai reducă din datoriile acumulate în 2020. În cea mai mare parte, rugăciunile fermierilor au fost ascultate; ploile şi-au făcut simţită prezenţa pe întreg teritoriul ţării, iar culturile agricole arată bine.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu fermieri din mai multe zone ale ţării, pentru a afla cum se prezintă culturile agricole în momentul de faţă şi ce perspective există pentru recolta de anul acesta.
”La noi, situaţia în momentul acesta ca stare a culturilor arată foarte bine, aş putea să spun că este mult peste ultimii ani. Rezerva de apă s-a refăcut, cred că avem undeva la 400 litri, ţinând cont că media multi-anuală este undeva la 500 de litri în România. Avem un an cu precipitaţii bune, plantele au avut suficientă apă. Grâul se află într-o fază destul de avansată, este undeva la al doilea internod. Avem variaţii de temperatură între zi şi noapte, dar nu au fost afectate plantele, nu există atac de insecte în momentul acesta; deci nu avem nici boli, nici dăunători. Primul tratament a fost efectuat. Orzul şi-a reluat foarte bine activitatea după repausul vegetativ. A fost o toamnă puţin cam lungă şi călduroasă, au fost atunci ceva atacuri de afide, dar au dispărut peste iarnă. Toţi fermierii din zonă au fertilizat, culturile arată excepţional. Rapiţa arată la fel de bine, are o tijă florală de 20-25 cm; fermierii trebuie să fie pe fază, pentru că este posibil ca în următoarea perioadă să apară Ceutorhynchus la tulpină, dar cu tratamente preventive şi monitorizare permanentă nu cred că vor fi probleme. Sperăm ca în acest an să se recupereze toate pierderile de anul trecut”, a precizat Aurel Pană, fermier din judeţul Giurgiu.