Izbucnirea războiului din Ucraina a îngropat practic orice speranţă de redresare a pieţei îngrăşămintelor la nivel mondial. Dacă valoarea de 90 euro/MWh era considerată în decembrie extrem de ridicată, un MWh de gaz a ajuns să coste astăzi în jur de 330 euro.
Potrivit declaraţiilor făcut de purtătorul de cuvânt al Azomureş S.A., Ovidiu Maior, în emisiunea ”Agricultura, o şansă pentru România”, preţul gazului era pe un trend descendent înainte de invazia Rusiei în Ucraina, însă acest conflict militar a distrus practic şansele producătorului român de a relua activitatea în viitorul apropiat.
”Din 17 decembrie anul trecut, producţia de îngrăşăminte la Azomureş este oprită. Iată că suntem la început de martie şi suntem în continuare în aceeaşi situaţie. Acest război în Ucraina a dus astăzi la un preţ al gazului care a depăşit 330 euro/MWh. În decembrie, când am oprit noi producţia, era undeva la 90 euro/MWh. Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, preţul scăzuse undeva la 70 euro/MWh. Diferenţele sunt uriaşe”, a precizat Ovidiu Maior.
Mai mult decât atât, nici ţările de unde România mai lua îngrăşăminte nu mai exportă, alegând să-şi păstreze produsele pentru proprii fermieri.
”Ceea ce observăm în ţările din Europa şi alte ţări din afara Europei este că multe ţări care au producţie de îngrăşăminte au decis să limiteze sau chiar să oprească exporturile. Fiecare ţară se concentrează pe agricultura locală, pentru că se prefigurează o criză a îngrăşămintelor la nivel mondial. Rusia şi Ucraina erau mari exportatoare de îngrăşăminte, dar în condiţiile actuale, va fi foarte greu să ofere produse pieţei mondiale. Pe de altă parte, Turcia, Georgia, China sunt doar câteva dintre ţările care au anunţat că nu mai exportă îngrăşăminte, iar marfa de acolo ajungea şi în România. Aşadar, suntem într-o situaţie în care e important ca autorităţile să ia decizii în interesul industriei locale”, a mai subliniat Ovidiu Maior.