Un timişean din comuna Belinţ a pus pe picioare o afacere cu legume care functioneaza de mai bine de 10 ani. Ioan Jivu, a iniţiat ceea ce el a numit coşul săptămânal cu legume bio. Clienţii care vor să mânânce sănătos primesc bunătăţile acasă, în baza unui abonament. Chiar dacă e mai scump can piaţă timişorenii nu se dau în lături când vine vorba de produse bio.
Comuna Belinţ din judeţul Timiş este considerată patria legumelor din Banat. În majoritatea grădinilor, dar şi
parcelelor de pe lângă localitatea de lângă Lugoj sunt cultivate roşii, castraveţi, vinete, cartofi, dar şi alte şi alte
legume care ajung pe mesele timişenilor. Unul dintre cei mai cunoscuţi producători este Ioan Jivu. În urmă cu 10 ani a reuşit printr-un proiect european să atragă fonduri şi şi-a înfiinţat o grădină bio de legume şi zarzavat. Ca să vadă cum funcţioneaza sistemul a mers în Japonia şi Franţa. Odată întors acasă a început să dezvolte afacerea în fiecare an, iar acum face agricultură bio pe mai bine de 5 hectare.
În total, 36 de specii de legume sunt cultivate în grădina bănăţeanului.
Condiţia pentru a dezvolta o producţie bio este aceea de a folosi pe parcele cu legume exclusiv îngrăşământ natural, fără a stropi cu azot sau alte chimicale.
Afacerea lui Ioan Jivu este una de familie, iar majoritatea lucrărilor se fac manual. Cele câteva ajutoare luate din sat sunt plătite cu ziua. Munca este însă un grea.
În fiecare an, reprezentanţi ai direcţiei agricole verifică dacă sunt respectate normele pentru agricultura bio. Din acestă cauză, Ioan Jivu are grijă să nu planteze decât propriile răsaduri pe care le creşte în mai multe minisere.
Şi pentru că nu duce lipsă de clienti, Ioan Jivu este printre puţinii legumicultori din Banat care nu îşi duce marfa la piaţă ci o vinde doar pe bază de abonament. Între 100 şi 200 de familii sunt abonate la coşul săptămânal cu legume bio.
Chiar dacă preţurile sunt puţin mai mari decât cele de pe piaţă, clienţii spun că marfa merită toţi banii. Pentru că este bio.