Situaţie alarmantă în Brăila, unul dintre judeţele afectate cel rău de seceta din acest an. Mii de fermieri se plâng că încă nu au primit banii promişi de Ministerul Agriculturii pentru culturile distruse de vreme. Asta deoarece în procesele verbale nu este menţionat şi procentul de calamitate. În 2022 pierderile au ajuns şi la 80%. Acum, în loc să numere profitul, oamenii se afundă şi mai tare în datorii.
Doamna Lenunţa este agronom de peste 40 de ani. Cultivă grâu şu alte cereale pe aproape 400 de hectare. Din cauza secetei culturile de anul acesta au fost afectate aproape în totalitate. Peste un milion de hectare au fost anul acesta afectate de secetă, atât cele de primăvară, cât şi cele de toamnă. Culturile care au avut cel mai mult de suferit au fost cele de cereale.
Ministerul Agriculturii promisese că fermieri care au avut pierderi din cauză secetei vor primi despăgubiri, iar cererile de ajutor să fie trimise până pe 15 noiembrie, însă banii întârzie să apară.
Situatia este extrem de grea. În mod normal ar fi trebuit ca în această perioadă să se bucure de profit după ce au vândut grânele, dar pentru că acestea au fost pârjolite de secetă, acum mulţi fermieri au rămas cu datorii. Unii dintre ei s-au împrumutat şi la bancă, în speranţa că vor primi bani pentru despăgubiri.
Oamenii spun că peste 80% dintre culturi au fost anul acesta calamitate, dar mai există o problemă, iar din această cauză nu îşi pot primi banii. Pierderile de anul acesta, numai în judeţul Brăila ar fi de peste 100 de mii de lei. La nivel naţional peste 16 mii de fermieri aşteaptă ajutoarele promise de Ministerul Agriculturi, asta înseamnă granturi în valoare de 365 de milioane de lei.
Seceta din acest an a afectat culturile din 37 de judeţe. Mai exact…peste 1 milion de hectare, iar culturile care au avut cel mai mult de suferit sunt cele de cereale. Ministerul Agriculturii a prelungit până la mijlocul lunii decembrie cererile de despăgubire.