Haos cu jumătăţi de facturi

Haos cu jumătăţi de facturi

Românii abonaţi la unii furnizori de energie electrică s-au trezit cu surprize la facturile pentru luna decembrie. Acestea au fost împărţite în două. Consumul pentru prima jumătate de lună este calculat pe factura sosită în ianuarie. Pentru ultima parte din decembrie, consumatorii vor plăti în februarie. Problema a apărut din cauza pragurilor de plafonare pe care Guvernul le-a schimbat la mijlocul lui decembrie.

Pentru perioada 1-15 decemrbie, plafonarea se aplică după legea veche, aică după media de consum din 2021. În schimb, pentru tot ce e folosit începând cu 16 decembrie, se aplică legea nouă: plafonarea în funcţie de consumul lunar. Unii furnizori au anunţat deja că emit două facturi pe decembrie, în funcţie de legi.

Totuşi, clienţii sunt nemuţumiţi pentru felul în care au fost taxaţi pe primele două săptămâni din decembrie. Ei acuză furnizorii că le-au umflat consumul artificial. În februarie, în afară de facturile curente, furnizorii vor face şi regularizarea consumului, aşa că facturile vor fi, oricum, mai mari decât de obicei.

Nu este singura noutate pentru românii preocupaţi de cheluielile cu utilităţile. O lege amânată de 18 ani de zile a fost promulgată luni: până la 31 decembrie 2023, în imobilele de top condominium va fi obligatore montarea sistemelor individuale de măsurare a consumului de energie termică. Asta i-ar ajuta cel mai mult pe cei care locuiesc în blocurile în care căldura se plăteşte pauşal.

Niciuna din cele două variante nu îi încântă pe locatarii de la blocuri. Mai mult, dacă legea nu va fi din nou amânată peste un an, costurile pentru instalarea contoarelor sau repartitoarelor de căldură ar urma să fie suportate de chiar proprietari.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt