Utilizatorii de smartphone-uri sunt echivalentul metaforic al unor „melci care îşi poartă casa în buzunar”, a concluzionat un studiu fără precedent realizat la University College London, citat de The Guardian. Conform acestuia, oamenii se ataşează emoţional de dispozitivele lor, preferă mai mult interacţiunea cu ecranul telefonului şi mai puţin interacţiunea cu prietenii şi familia.
O echipă de antropologi de la University College London a cercetat timp de un an utilizarea dispozitivelor de tip smartphone în nouă ţări din toată lumea, din Irlanda până în Camerun. Cercetătorii au descoperit că oamenii formează o legătură emoţională puternică cu telefonul lor, unii fiind la fel de ataşaţi de el precum sunt de casa în care locuiesc.
„Smartphone-ul nu mai este doar un dispozitiv pe care îl folosim. El a devenit locul în care trăim”, spune Daniel Miller, profesor la UCL şi coordonatorul cercetării.
„Chiar şi atunci când suntem împreună fizic, putem deveni foarte rapid singuri prin folosirea telefonului”, a adăugat el. Cauza specifică este folosirea aplicaţiilor de comunicare precum WhatsApp.