O posibilă ”invazie” a roboţilor umanoizi din China provoacă îngrijorări în Statele Unite

O posibilă ”invazie” a roboţilor umanoizi din China provoacă îngrijorări în Statele Unite

Roboţi umanoizi cu capabilităţi avansate produşi în China provoacă îngrijorări în Statele Unite, unde mai mulţi oficiali şi-au exprimat îngrijorările că o „invazie” a acestora pe piaţa americană ar putea duce la riscuri la adresa securităţii naţionale, relatează The New York Post, preluat de Hotnews.ro.

Deşi nu sunt la fel de cunoscuţi ca de exemplu modelul Optimus anunţat de Tesla încă din 2022, roboţii umanoizi produşi de o serie de companii din China pot să transporte lăzi şi alte obiecte grele, să se deplaseze cu viteză sau chiar să imite expresiile faciale ale oamenilor.

În luna noiembrie a anului trecut, guvernul chinez a prezentat un plan ambiţios care să încurajeze companiile locale să înceapă producţia în masă a roboţilor umanoizi până în 2025.

„Este aşteptat ca ei să devină produse perturbatoare, urmând computerelor, telefoanelor smart şi vehiculele bazate pe noile energii”, nota ministerul chinez al industriei în documentul în care a prezentat planul.

Global Times, un ziar controlat de guvernul de la Beijing, scria chiar luna trecută că firmele chineze de robotică „ajung rapid din urmă rivalii globali” şi a amintit că Optimus al Tesla a fost prezentat recent la un eveniment la care a luat parte „o cohortă de 18 roboţi umanoizi proiectaţi de producători chinezi”.

Unitree Robotics, una dintre companiile de robotică din China, a dezvoltat un robot capabil să se deplaseze cu viteze de până la 17 kilometri pe oră. Acest robot costă 90.000 de dolari, dar firma chineză a dezvoltat şi o versiune mai ieftină a sa, de doar 16.000 de dolari.

O serie de alte companii din China au în lucru proiecte asemănătoare, iar semnalul dat în noiembrie anul trecut de guvernul de la Beijing le-a dat un imbold puternic în acest sens.

Industria de lobby din SUA e în prima linie împotriva roboţilor umanoizi chinezeşti

Jacob Helberg, unul dintre cei mai cunoscuţi lobbişti de la Washington, se numără printre cei care avertizează acum Congresul american că SUA se vor confrunta cu riscuri majore dacă vor permite ca aceşti roboţi produşi de companii de sub controlul Chinei să intre pe piaţa americană.

Helberg a fost unul dintre jucătorii cheie care au convins Congresul să adopte mai devreme în cursul acestui an legea care obligă ByteDance, compania chineză care deţine TikTok, să îşi vândă afacerile din SUA, sub ameninţarea interdicţiei.

El spune acum că dezvoltarea tehnologiei roboţilor umanoizi a avut loc „cu o viteză care îţi face să stea mintea în loc”. Helberg avertizează de asemenea că, pe măsură ce devin şi mai avansaţi, roboţii intraţi pe piaţa americană din China ar putea fi folosiţi pentru acte de sabotaj împotriva unor ţinte industriale sau infrastructuri critice, dar şi alte fapte.

„Ei pot strangula pe cineva în somn. Ei pot da un pumn într-un centru de date şi provoca pagube fizice şi distrugerea proprietăţii”, susţine el.

„Până la urmă, dacă TikTok a fost un balon chinezesc de spionaj în buzunarul tău, dronele chinezeşti pe teritoriul SUA sunt menite să devină o armată stealth a PLA (n.r. Armata de Eliberare a Poporului, denumirea oficială a forţelor armate chineze) pe solul nostru”, a mai declarat el pentru The New York Post.

Afla mai multe despreroboţi umanoizichinasua
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt