În anul în care se împlinesc 100 de ani de la apariția acarului Păun, celebrul vinovat de serviciu, căile ferate din România sunt într-o stare de decapitalizare materială și umană fără precedent.
Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, a declarat la Prima News că infrastuctura feroviară a fost devalizată după Revoluție.
„În ultimii 30 de ani s-a furat pe rupte, nu s-au făcut investiții în întreținere, sistemul de transport are nevoie de investiții mari pentru asta. Acum avem șansa prin PNRR, să luăm un miliard de euro pentru a investi în siguranța pe calea ferată. Până în prezent s-au cheltuit zero euro, iar ministrul este dispărut în toată această dezbatere, Grindeanu e plecat, n-a spus nici măcar ce măsuri vor fi luate după accidentul de la Roșiori”, a spus fostul ministru.
El a adăugat că „foarte mulți noi așa-ziși specialiști au fost aduși de la partid, de au ajuns să ocupe toți netoții post de specialiști”.
„De exemplu, în septembrie au fost două trenuri de călători mergeau unul către altul, între Mogoșoaia și Pajura, se numește tren contra tren. Pentru politicienii români calea ferată nu este un proiect sexi. Dacă am avea mâine un TGV primit cadou în 5 sau 10 ani ar avea limită la 80 de km pe oră de la peste 400. Cu trei miliarde de euro, în 6-7 ani am putea avea rețeaua magistrală refăcută. România trebuia să ajungă la 1000 km reabilitați pe an, nu suntem nici la 200”, a mai declarat Drulă.
Răzvan Cuc, fost ministru al transporturilor, a adăugat că trebuie investit și în formarea profesională, pentru că foarte mulți specialiști de la CFR s-au pensionat.
Despre accidentul de la Roșiori, fostul demnitar a spus că este și vina materialului rulant, prea vechi și uzat.
„Totuși, sunt tot felul de mecanisme de siguranță pe locomotive, care să se asigure de exemplu că mecanicul nu adoarme, iar la anul vor veni noi sisteme de siguranță”, a adăugat Cuc.