FOCUS PE PRIMII - ,,Poziția Copilului", primul URS DE AUR pentru România - Prima News

FOCUS PE PRIMII – ,,Poziția Copilului”, primul URS DE AUR pentru România

,,Am fost prima pe unde s-a putut, dar nu pentru că am vrut, ci pentru că m-a interesat!” O spune românca Ada Solomon, singurul producător de film din lume care a câștigat două trofee Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin. Poziția Copilului, în regia lui Călin Netzer, este proiectul care a deschis drumuri în 2013. Apoi au urmat alte și alte producții nominalizate si chiar câștigătoare, pe genericele cărora stă scris numele Adei, o profesionistă, care ne face mândri că suntem români și că este parte a campaniei… Focus pe Primii!

Filmul ,,Pozitia copilului” vorbește despre codependența dintre o mamă care își sufocă băiatul cu dragostea ei și un fiu care nu reușesște să se desprindă de cuib. O poveste surprinsă într-o societate în care doar cei înstăriți controlează legea. În rolul Corneliei o vedem pe Luminița Gheorghiu, care din păcate nu mai este printre noi. A făcut un personaj magistral.

Regizorul Călin Peter Netzer a vrut ca filmul să fie realizat doar cu două camere astfel încât privitorul să simtă că este acolo, că trăiește alături de personaje. Bogdan Dumitrache, în rolul lui Barbu, își amintește că acolo, pe platourile de filmare a trăit emoții incredibile.

Trei ani au muncit. Știau că va fi un film bun, puternic, dar nimeni nu îndrăznea să spere la un asemenea succes. În 2013, la Berlin, Pozitia Copilului câștiga prestigiosul trofeu internațional de film, Ursul de Aur! Primul Urs de Aur pentru un lungmetraj românesc! Filmul s-a vândut în aproape 30 de tări.

Și da, a trecut. Dar opt ani mai târziu Ada avea să fie din nou marea câștigătoare pe scena Festivalului de la Berlin. A devenit atunci prima producătoare de film din lume care are doi Urși de Aur. De data aceasta, premiat era filmul Babardeală cu Bucluc sau Porno Balamuc, în regia lui Radu Jude. Filmul a fost un succes, cu toate că ieșea pe piață în pandemie. Cu trofeul în mână, la Berlin, Ada și-a spus păsul.

Ada trăiește pentru film. De mică a visat să fie actriță. Venea însă dintr-o familie simplă ,fără relații, așa că a ales Facultatea de Instalații pentru Construcții. Era ușoară și îi lăsa loc de timp liber. În studenție, s-a încris la Teatrul Podu, unde făcea cursuri de actorie sub mentoratul lui Catalin Naum.

În anul trei s-a angajat agent de vânzări și asta i-a deschis drumul spre publicitatate. Avea 25 de ani când jurnalistul Cornel Nistorescu i-a oferit șansa să lucreze în agenția lui. Apoi s-a angajat asistent de producție într-o companie care crea conținut video pentru cinematografe. Timp de 11 ani a văzut cum iau naștere proiecte. I-a întâlnit pe Nae Caramfil , Ovidiu Bose Paștina sau Mircea Veroiu și a învățat ce înseamnă să ai o voce într-o generație uriasă – a decrețeilor.

Astăzi numele Ada Solomon stă scris pe genericele a peste 80 de producții. Când se justifică își pune tot sufletul pe tavă și da, uneori se prăbușește. Asta s-a întâmplat și în 2015, când Aferim a luat Ursul de Argint, la Berlin.

Ada Solomon este un OM, înainte de a fi singura femeie producător din lume care a câștigat de două ori Ursul de Aur pe scena de la Berlin. Un om care are perioade în care nimic nu îi iese și atunci se întreabă care va fi recompensa. Dar care trăiește și momente în care totul merge ca pe roate iar atunci știe că într-un fel va plăti succesul. Dar mai presus de orice este omul care se poate privi în oglindă.

foto: facebook.com/ada.solomon.9

Total
0
Shares
Total
0
Share