Ziua în care muzica a murit în Afganistan: „Nu m-am aşteptat că ne vom mai întoarce în epoca de piatră”

Ziua în care muzica a murit în Afganistan: „Nu m-am aşteptat că ne vom mai întoarce în epoca de piatră”
Profimedia Images

Preluarea puterii de către talibani în Afganistan a însemnat, pe lângă revenirea haosului şi fricii generalizate şi pierderea de către societatea afgană a unor lucruri importante pentru orice ţară care se vrea liberă. Este exemplul orchestrei exclusiv feminine din Afganistan, un simbol al libertăţii şi independenţei, care acum a fost redusă la tăcere de regimul fundamentalist care a interzis până şi muzica.

Povestea orchestrei feminine din Afganistan de după căderea Kabulului a putut fi descoperită cu ajutorul unor interviuri realizate de jurnalişti Reuters cu femeile şi fetele de la şcoala de muzică Khpalwak.

Negin Khpalwak se află în locuinţa ei din Kabul în momentul în care a ajuns la ea vestea că talibanii au înconjurat oraşul. În vârstă de 24 de ani, dirijoarea, odinioară imaginea faimoasei orchestre exclusiv feminine din Afganistan, a intrat în panică.

Ultima oară când fundamentaliştii au fost la putere în Afganistan muzica fusese interzisă complet, iar femeilor li se luase dreptul de a munci. În ultimele luni de insurgenţă, talibanii îi atacaseră cu sălbăticie pe cei despre care spuneau că au trădat viziunea lor despre cum ar trebui condusă o societate islamică.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt