Australia s-a angajat oficial luni într-un program foarte contestat de a se dota cu submarine cu propulsie nucleara în cadrul unei noi alianţe de apărare cu Marea Britanie şi Statele Unite, notează AFP.
Ministrul australian al apărării, Peter Dutton, a semnat cu diplomaţii britanic şi american un acord autorizând schimbul de "informaţii privind propulsia nucleară navală" între ţările lor.
Acesta este primul acord semnat şi făcut public de la anunţul din septembrie de către cele trei ţări a noii lor alianţe de apărare, numită AUKUS, pentru a face faţă tensiunilor strategice tot mai mari dintre Statele Unite şi China în Oceanul Pacific.
Alianţa a fost însoţită de anularea de către Australia a unui uriaş contract de achiziţie a douăsprezece submarine franceze cu propulsie convenţională în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (55 de miliarde de euro), provocând un scandal diplomatic de durată între Paris şi Canberra.
"Acordul va permite o cooperare care va îmbunătăţi şi mai mult poziţia noastră de apărare reciprocă", a declarat vineri preşedintele american, Joe Biden, într-un comunicat înaintea ceremoniei de semnare, luni, în prezenţa ministrului Dutton, însărcinatului cu afaceri american, Michael Goldman, şi a Înaltul Comisar britanic în Australia, Victoria Treadell.
Potrivit acordului AUKUS, Australia urmează să achiziţioneze opt submarine de ultimă generaţie cu propulsie nucleară, capabile de misiuni furtive cu rază lungă de acţiune. De asemenea, prevede partajarea capacităţilor cibernetice, inteligenţei artificiale, cuantice şi submarine nespecificate.
Alianţa a înfuriat China care o descrie drept o ameninţare "extrem de iresponsabilă" afectând stabilitatea regiunii, potrivit AFP.
Sursa: Agerpres