Sindromul Italia, mai acut în pandemie

Sindromul Italia, mai acut în pandemie

Pandemia le-a făcut pe româncele plecate la munca în Italia să se întoarcă acasă. Multe dintre ele însă suferă de aşa numitul sindrom Italia. Este o forma gravă de depresie, caracteristică celor care au lucrat într-o ţară străină. Şi pentru că nu au asigurare medicală, pentru ele singura soluţie sunt cabinetele medicale private. La Iaşi, Organizatia Salvaţi Copiii are un centru de consiliere pentru părinţi. Aici ajung şi femeile care au lucrat în străinătate. Psihologii caută soluţii de reintegrare şi chiar locuri de muncă.

Organiazatia Salvaţi Copiii are program pentru copiii care au părinţii plecaţi în străinătate şi de asemenea există şi
program pentru părinţii care rămîn cu cei mici, acasă dar şi pentru cei care se întorc şi au nevoie de serviciile acestui ONG.

Cel mai important este considerat suportul psihologic care este acordat atât persoanei care se întoarce acasă dar şi familiei acesteia. Procesul de adaptare dar şi de readaptare este dificil. Sunt sesiuni individuale sau cu familia pentru a ajuta tot mai mult şi astfel pot fi evitate posibilele conflicte.4

Din punctul de vedere al psihiatrilor, sindromul Italia nu este un diagnostic. Este mai degraba o vulnerabilitate a
persoanelor care pleacă la muncă în străinătate. De cele mai multe ori ele nu au contract de muncă, nu au multe
competenţe speciale, lucrează mai mult de 8 ore.

În cazul acestor femei, specialiştii recomandă un tratament sau terapie, să meargă la psihiatru şi la psiholog iar pe viitor să caute un loc de muncă cu un contract, asigurare medicală. De asemena implicare emoţională este extrem de importantă pentru a evita o ruptură a familiei.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt