E puţin mai linişte, dar nu e o linişte de bun augur în Adana, una dintre localităţile afectate de cutremurul din Turcia, a relatat la Prima News Mirela Gultekin, o româncă aflată acolo. „Lumea află de cunoştinţe, de rude decedate, este practic o disperare continuă. În primele două zile rudele săpau cu mâinile pentru că utilajele au venit abia în a treia zi”, a spus românca, vizibil emoţionată.
„Mulţi dintre cei scoşi de sub dărâmături sunt în viaţă, dar mor la spital din cauza traumelor suferite. Nu avem căldură, nu avem gaz, am dormit nopţi întregi în maşină. Chiar dacă am vrea să mergem acasă, noaptea e frig şi nu putem dormi fără căldură şi nu ştim în ce stare este structura. Blocul e în picioare şi pare că este destul de bine, am intrat în case şi ne-am schimbat hainele, mâncăm la spital, soţul meu e medic, iar spitalele dau mâncare şi apă oricui are nevoie”, a povestit Mirela Gultekin.
Corespondentul special al Prima News în Adana, Marius Saizu, relatează că sunt şi salvări miraculoase, cum a fost cea a unui copil de opt ani, scos după trei zile în viaţă de sub dărâmături.
„E din ce în ce mai puţin probabil, totuşi, să fie oameni scoşi în viaţă de sub clădirile prăbuşite. Sunt regiuni unde oamenii stau în stradă în continuare, iar noaptea se încălzesc la focul făcut cu lemnele rezultate din dărâmături. Nici măcar părinţii cu copii nu mai intră în case, de teama replicilor şi de teamă că aceste clădiri înalte au structura de rezistenţă afectată. Este o Turcie împărţită acum, sunt oameni afectaţi, care tac, dar sunt şi oameni care se revoltă că autorităţile au permis asemenea construcţii care nu respectă regulile. Oamenii se duc în adăposturi, unde primesc o pătură şi mâncare caldă, dar întrebarea este ce vor face după, pentru că zeci de mii de locuinţe nu mai sunt sigure şi sunt peste 13 milioane afectaţi de cutremur”, relatează Marius Saizu.