,,Luptăm ca să oprim războiul. Ucraina este folosită ca poligon împotriva Rusiei”. Sunt idei desprinse din discursul de aproape două ore susţinut de Vladimir Putin. Momentul nu este ales întâmplător. Vineri se împlineşte un an de când Putin a ordonat bombardarea şi invadarea Ucrainei.
Liderul de la Kremlin a lansat acuzaţii grave la adresa Occidentului şi a folosit cuvinte precum: satana, Hitler, nazişti, terorişti şi pedofilie. De cealaltă parte a zugrăvit o Rusie martiră care îşi apără teritoriul, dornică de pace.
Intreg discursul lui Vladimir Putin a fost o demonizare a vestului şi a elitelor occidentale, care in opinia au transformat Ucraina intr-un poligon, o ţară ostatică folosită pentru a distruge Rusia. Deşi misiunea sa specială a costat zeci de mii de vieţi atat în Ucraina, cât şi în Rusia, Putin s-a erijat în apărătorul valorilor morale spunand că misinea sa este să îşi apere compatrioţii de influenţa nefastă a occidentului colectiv.
Putin a acuzat SUA şi NATO că au pregătit terenul războiului cu mult timp înainte. Liderul de la Kremlin a negat că şi-a adus propria ţară în pragul falimentului şi a lăudat economia federaţiei.
Putin le-a cerut oligarhilor să nu repete greselile trecutului, să renunte la a mai cumpăra iahturi şi palate. Mai mult, le-a cerut să pună umărul la efortul de război şi să facă investiţii în ţara natală.
În incheierea discursului, Vladimir Putin a anunţat că Rusia îşi suspendă participarea la New Start - ultimul acord care era în vigoare între Moscova si SUA şi care limita arsenalele nucleare ale celor două state. Tratatul era în vigoare până în 2026.